duminică, 8 iunie 2008


În cadrul Strategiei Naţionale de Acţiune Comunitară (SNAC) a Guvernului României, în zilele de 1 şi 2 iunie 2008, la Palatul Culturii din Târgu Mureş, a avut loc Concursul Naţional de Muzică şi Dans pentru elevi. Organizatori: Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului, Inspectoratul Şcolar Judeţean Mureş, Prefectura Mureş, Direcţia Generală de Asistenţă şi Protecţie a Copilului precum şi Fundaţia Children’s High Level Group. Concursul face parte dintr-un program educaţional care permite dezvoltarea activităţilor de voluntariat realizate de elevii din şcolile preuniversitare şi studenţi, dând prilejul acestora să devină cetăţeni informaţi şi devotaţi solidarităţii umane. Programul poate fi inclus în curriculum, la decizia şcolii, la toate nivelurile învăţământului preuniversitar. În prezenţa a numeroase personalităţi din Prefectură, Consiliul Judeţean, Ispectoratul Şcolar, a numeroşi profesori şi feţe bisericeşti şi în faţa unui juriu numeros şi exigent format din psihologi, pedagogi, inspectori de specialitate, medici, preoţi şi directori de fundaţii, elevi din şcolile de masă împreună cu elevi cu cerinţe educative speciale din 23 de judeţe au evoluat în cadrul a două secţiuni: tradiţional (muzică şi dans) şi modern (muzică şi dans).

Invitaţi de onoare ai concursului au fost: baroneasa Emma Nicholson, eurodeputat britanic, fost raportor al Parlamentului European în România şi preşedintele Grupului la Nivel Înalt al Copiilor, cunoscută ca fiind, până nu demult, un critic permanent al politicilor de integrare a copiilor cu dizabilităţi, a copiilor orfani sau ai străzii, puse în practică de Guvernele României şi d-nul Muir John Potter, consilierul baronesei pe probleme SNAC pentru Europa de Est şi director executiv al Grupului la Nivel Înalt pentru Copiii României , bun cunoscător a realităţilor româneşti. Inspectorul şcolar general adjunct Iolanda Cătinean, coordonator SNAC pe judeţ, împreună cu directorul adjunct de la Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă nr.1 Târgu Mureş, Angelica Moldovan, ajutaţi de voluntari de la Colegiul Naţional Unirea coordonaţi de directorul adjunct Teodora Boar, s-au ocupat în amănunt de organizarea şi buna desfăşurare a întregului concurs. Dintre 10 echipe concurente la secţiunea tradiţional şi 13 echipe la secţiunea modern, formate în majoritate din copii normali, Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă nr.1 Târgu Mureş, prin formaţia de dansuri maghiare PIROŞ ROZA coordonată de prof. Katalina Szoverfy şi Melinda Pall, împreună cu formaţia de dansuri populare tradiţionale rrome ANGLOMILAJ (Primăvara), laureată a festivalului Costineşti 2007, coordonată de Iudit Szekely, Rodica Kiss şi Greta Matei, au obţinut locul I.

Premianţii au fost răsplătiţi cu diplome, cupe, medalii, obiecte şi aparatură electronică, pentru locul întâi existând posibilitatea participării la un concurs internaţional de muzică şi dans, ce va avea loc la Liverpool, Anglia.

Luni 2 iunie 2008 cu prilejul galei laureaţilor baroneasa Nicholson de Winterbourne s-a declarat încântată de spectacol, de activitatea SNAC din judeţ promiţând că se va întoarce pe meleaguri mureşene pentru a putea vizita întrega zonă.

„ Ideea României de integrare a copiilor cu probleme este una de succes şi ea a fost preluată în prezent de Republica Moldova, Armenia şi Georgia urmând să fie demarat un program similar în Marea Britanie şi Cehia”, a spus printre altele Emma Nicholson.

Mulţumim baronesei pentru aprecieri, organizatorilor pentru efortul depus şi elevilor pentru dăruire şi spectacol.

Nelu SABĂU

Niciun comentariu: